Handledarutbildning

Eleven måste vara minst 15 år och 9 månader för att få gå utbildningen. Övningskörningen får påbörjas från 16 års ålder.

Från och med den 1 januari 2006 krävs det att den som ansöker om att bli godkänd som handledare för privat övningskörning med personbil har genomgått en introduktionsutbildning tillsammans med sin blivande elev. 

Du som handledare handlar om att fostra en trafikant och minska riskerna genom att pränta in ett säkerhetsmedvetande hos eleven. Den stora fördelen med att övningsköra privat är att man kan träna ofta och mycket.

Den obligatoriska utbildningen ska bland annat ta upp hur man kan minska riskerna vid den privata övningskörningen samt de speciella risker som kan kopplas till alkohol och andra droger, bristande bältesanvändning och höga hastigheter. Detta och mycket mer ska handledare och elev få kunskap om under minst 180 minuter exkl. raster. Hela kursen tar ca 3 timmar. 

 

Ett intyg per elev

Eleven måste vara minst 15 år och 9 månader för att få gå utbildningen. Övningskörningen får påbörjas från 16 års ålder.

Utbildningen kan inte ske på distans utan det är på skolan man gör den. Kursplanen för utbildningen har tre delmoment:
1. Körkortsutbildningens mål och innehåll samt regler för övningskörning
2. Planering och strukturering av övningskörningen
3. Viktiga faktorer för trafiksäkerheten 

Efter utbildningen rapporterar skolan att handledarna och eleverna har gått kursen.
Beställ blanketter i god tid innan introduktionsutbildningen. 

 

För att förenkla och effiktivisera ansökningar kommer blanketter för hälsodeklaration, körkortstillstånd, handledarskap mm att kunna beställas med dina personliga uppgifter direkt från körkortsportalen hemsida. Klicka på “Blanketter” och klicka sedan på den blankett du vill beställa.

 

Utbildnings tider-
17/5,  14/6,  12/7,  9/8,  5/9,  3/10,  24/10,  14/11,  6/12